Posledice zavisnosti od alkoholizma

Tema: Posledice zavisnosti od alkoholizma.

Govori dr Svetlana Bjelogrlić Ivezić, neuropsihijatar.

Projekat podržao Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.SHOW MORE

VIDEO

TRANSKRIPCIJA

Posledice zavisnosti od alkohola su višestruke. Prvo i osnovno, posledice su na profesionalnom planu, na porodičnom planu, u socijalnim relacijama (dolazi do redukcije druženja, posećivanja). Najbolji drug postaje alkohol. Dolazi do raspada porodice zbog disfunkcionalnosti onoga koji pije – gubi svoje uloge kao otac ili majka, svoje uloge gubi, manipuliše, nije u stanju da ih obavlja iz raznoraznih razloga. Dolazi do pojave zaboravnosti, smanjenja koncentracije, pažnje, pamćenja, zaostaje na svakom od intelektualnih nivoa.

Druge posledice su na telesni integritet konzumenta nakon višegodišnjeg pijenja većih količina određenih vrsta alkohola. Postoje i mladi ljudi koji nisu stigli da naprave staž pijenja, ali su osetljiviji na dejstvo alkohola.

Posledice su prvenstveno na gastrointestinalnom traktu – od usta do anusa dolazi do propadanja sluznice, preuzimanje B vitamina iz želudačne sluznice, tako da dolazi do deficita koji uzrokuje razne neurološke pojave (polineuropatija – grčevi u listovima, trnci u nogama, hoda na širokoj osnovi), poremećaji u centralnom nervnom sistemu – pamćenje, kognicija, poremećaji ravnoteže…

Na kardiovaskularnom sistemu izaziva aritmije i tahikardije.

Često se u našem odeljenju kod alkoholičara javljaju sumanute ljubomore, paranoidna stanja, epileptički napadi, delirijum tremensa kao privremene i prolazne alkoholne psihoze. Nastaje niz bolesti poput alkoholnih oštećenja jetre koja je glavni filter za toksine u organizmu, tu smo u saradnji sa gastroenterolozima u lečenju vitalno ugrožavajućih bolesti za pacijenta, a kasnije krećemo na praktično lečenje osnovnog uzroka alkoholizma u saradnji sa psiholozima.

Posledice zavisnosti alkohola su mnogostruke. Sulude radnje, paranoična stanja, alkoholne psihoze, delirijum tremens – stradanje vitalnih organa i na kraju spašavanje, šta se spasiti da, veoma kompleksnim lečenjem.

Kad najbolji drug postane piće – raspadaju se svi ostali odnosi. Na prvom mestu strada porodica, a onda se menja i urušava sve što život znači.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *