Zloupotreba psihoaktivnih supstanci – Kanabis

Tema: Zloupotreba psihoaktivnih supstanci – Kanabis.

Govori dr Ana Marija Vejnović.

Projekat podržao Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.

VIDEO

TRANSKRIPCIJA

Kad govorimo o zloupotrebi supstanci, najraširenija ilegalna droga u Srbiji je kanabis,ili u slengu poznata kao trava. Koristi se nekoliko oblika ove droge, koje se razlikuju u koncentraciji aktivne supstance, takozvanog kanabidoida ili thc-a. Koristi se marihuana, koja predstavlja delove cveta i lišća jedne indijske konoplje, i ona podseća izgledom na začin origano.

Zatim, koristi se i hašiš, to je smola ženske biljke indijske konoplje, i neki kažu da liči na čokoladu, tako bi se prepoznalo, i treći oblik je kadaminolovo ulje koje predstavlja ekstrakt koji najviše liči na katran. Ono što najviše treba naglasiti jeste da kadaminolovo ulje ima najviše  koncentracije ove supstance. Najčešći oblik kako se konzumira marihuana jeste u vidu cigareta, često je pomešana sa duvanom i to je takozvani džoint, ali koristi se i u mešavini sa hranom ili u vidu čajeva.

Efekti marihuane se odražavaju i na psihofizičku aktivnost korisnika, i oni nastaju već nakon 15-20 min nakon konzumacije, i traju do 4-5h. Kako bi se mogla postaviti sumnja da je neko uzeo marihuanu jeste na osnovu fizičkih znakova – crvenila beonjače, suvoće usta, ubrzanog rada srca, povećanog apetita i to često ka slatkišima, isto tako poremećaj koordinacije, ravnoteže. Oni kratkotrajni psihički efekti koji su zapravo i poželjni za korisnika jesu euforija, bezbrižnost, usporen protok vremena, pojačani čulni utisci, ali dolazi do smanjenja pažnje i mogućnosti rasuđivanja, i jedna dugoročna posledica jeste u vidu smanjene volje, motivacije za radom, oslabljenje pamćenja, koncentracije i intrlektulalna tupost. Može se još prepoznati i po karakterističnom neprijatnom intenzivnom mirisu koji se dugo zadrržava u odeći ili kosi korisnika.

Opisane su i neke komplikovane intoksikacije marihuanom I one se manifestuju u vidu razdražljivosti, agresivnosti, paničnih napada, i često čak i paranoja i psihoza su opisane. Halucinogeni oblik marihuane, tzv skank daje intenzivne halucinacije.

Bitno je naglasiti da je moguće razviti zavisnost od marihuane, i samim tim posledični apstinencioni sindrom kriza pri naglom prestanku uzimanja je isto vidljiv. U poslednjih nekoliko godina se mnogo spominju sintetski kanabinoidi koji su poznati pod nazivom ,,spajs” ili ,,k2″, i ima ih oko 400 vrsta i svake godine su u sve većem porastu. Klinički značaj u postojanju ovih kanabinoida jeste u tome što su mnogo jači efekti ovih droga, a samim tim i posledice su teže. Osim toga, često nisu detektabilni na postojećim komercijalnim tekstovima za drogu.

Na klinici za psihijatriju KC Vojvodina, mi za dijagnostiku koristimo urin panal testove, međutim oni su slobodni u prodaji u apotekama i mogu se nabaviti. Terapijski gledano, najveći značaj ima psihoterapijska psihološka podrška, ali isto tako je neophodna i suportivna simptomatska farmakoterapija u postojanju anksioznosti ili depresivnosti.

Kanabis, hašiš, ulje… Euforija, bezbrižnost, usporen protok vremena, pojačana čula…. Samo kratkotrajni efekti konzumiranja koji uvode u stanja bezvoljnosti, pada koncentracije, motivacije… Do intelektualne tuposti. Zavisnost? Da!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *