Kako ostaviti cigarete

Tema: Kako ostaviti cigarete.

Govori dr Sanja Bjelan.

Projekat podržao Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.

VIDEO

TRANKSRIPCIJA

Bez obzira na mnoge činjenice koje govore o štetnosti pušenja, one ipak same po sebi nisu dovoljne da bi se neko odvažio na proces odvikavanja. Ono što je najbitnije za početak procesa jesu želja za tim i dovoljno jaka volja. Bitno je znati da je zabluda cigarete pokušavati ostaviti postupno, odnosno smanjivanjem broja popušenih cigareta.

To je najbolje učiniti odjednom, a razlozi su najviše psihološke prirode, u smislu da je bolje izdržati par težih dana nego odugovlačiti ovaj proces nedeljama ili mesecima. Nakon prestanka pušenja, smatra se da su prva 3 dana najteža, tj. da su najizraženiji simptomi poput napetosti, razdražljivosti, nesanice, pa i povećanja apetita, a do toga dolazi jer organizam, a najviše mozak ostaje bez nikotina, i efekata koje on izaziva.

Kao pomagala u premošćavanju ovog perioda postoje određena sredstva koja oslobađaju dosta manju količinu nikotina od onog iz cigareta, i ublažavaju ove simptome. Jedno od sredstava su nikotinski flasteri, koji se lepe na kožu i oslobađaju manje količine nikotina. Mogu da se nose celog dana, do uveče, a ukupan period njihovog korišćenja nije vremenski ograničen.

Smatra se da je vreme korišćenja od 5 dana pa sve do oko mesec dana. Postoje i Nikorete, to su nikotinske žvake koje deluju tako što oslobađaju manje količine nikotina prilikom ugriza, i kod nas se nalaze u pakovanjima od 2 i 4 miligrama.

Nije loša pomoć ni čaj za odvikavanje od pušenja, deluje tako što se par gutljaja promućka u ustima nakon javljanja želje za cigaretom, te bi sama cigareta nakon toga trebala da bude bljutava. Nedavno su se na našem tržištu pojavile i tablete za odvikavanje – one izazivaju metalni osećaj u ustima nakon cigarete, ali mi ne bismo savetovali da ih koristite bez prethodne konsultacije lekara.

Kao jednu od najčešćih prepreka, nikotinski zavisnici, a naročito oni ženskog pola, navode gojenje. Istraživanjem je zaista utvrđeno da nikotin u manjoj meri ubrzava metabolizam i deluje na receptore za sitost u mozgu. Isto tako, duvanski dim vremenom umrtvljuje čulo ukusa, te se po prestanku pušenja čulo ponovo budi, pa se zaista javlja želja za povećanim konzumiranjem hrane. Neki normalan očekivan dobitak u težini je 2-4 kilograma.

Naš savet u sprečavanju ovoga je stvaranje novih zdravih navika poput fizičke aktivnosti, obraćanje pažnje na kvalitet hrane koja se unosi, izbegavanje industrijskih proizvoda i alkohola koji ne samo da goji, već i pojačava želju za uzimanjem cigareta. U samom procesu odvikavanja izuzetno je bitno biti uporan i verovati u sebe.

To je dugotrajan proces, ne dešava se preko noći, ali i ne traje dugo kada se poredi sa vremenom provedenim uz cigarete.

Mnogi građani ne znaju, pa bismo ovim putem želeli da ih obavestimo da se u Domovima zdravlja obrazuju grupe kao pomoć pri odvikavanju od pušenja, a za više informacija i prijave bi trebalo da se obrate nadležnom Domu zdravlja.

Napetost, razdražljivost, nesanica, pojačan apetit… Prolazni su simptomi odvikavanja od pušenja. Dobra volja, odluka i nekoliko ,,teških” dana za odvikavanje znače mnogobrojne benefite.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *