Ustanove i put ka lečenju bolesti zavisnosti

Tema: Ustanove i put ka lečenju bolesti zavisnosti.

Govori Sofija Kustić vms.

Projekat podržao Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.

VIDEO

TRANSKRIPCIJA

Na teritoriji Vojvodine, bolestima zavisnosti se bave ustanove primarne, sekundarne i tercijalne zdravstvene zaštite. Radi boljeg razumevanja, ustanove primarne zdravstvene zaštite su Domovi zdravlja, Savetovališta za decu i mlade, Studentske poliklinike. Ustanove sekundarne zdravstvene zaštite su Opšte bolnice (U Zrenjaninu, Somboru, Sremskoj Mitrovici), a ustanova tercijalne zdravstvene zaštite je Klinički centar u okviru koga je Klinika za psihijatriju na kojoj se nalazi Odeljenje za bolesti zavisnosti.

Najosetljivija populacija su deca školskog uzrasta i omladina. Ukoliko roditelji primete problem i razmišljaju kome bi se obratili, preporučujemo da se obrate nekom Savetovalištu za decu i omladinu pri Domovima zdravlja, a bolje je odabranom pedijatru koji poznaje dete bolje nego bilo ko. Mogu da se povere čak i svom odabranom lekaru, koji će ih na pravi način uputiti gde da se jave. Ukoliko prepoznate problem kod sebe ili kod nekog iz vaše bliže okoline, pretpostavljam da bi Vas najviše interesovalo kako doći do nas. Put i način da se dođe na odeljenje bolesti zavisnosti u Kliničkom centru klinike za psihijatriju je tako što ćete se obratiti svom odabranom lekaru, koji će vas uputiti ukoliko ste korisnik fonda Novi Sad, tj. ako ste Novosađanin. Uputiće Vas na dispanzer za bolesti zavisnosti, gde rade dve doktorke koje vrlo usko sarađuju sa nama, i koje će započeti terapiju, a u zavisnosti od toga da li će terapija pokazati neželjene rezultate, i ukoliko one procene da je potreban hospitalni tretman, uputiće Vas na jedan od timova koji se odigrava na Klinici za psihijatriju, na odeljenju za bolesti zavisnosti.

Mimo zdravstvenih ustanova, funkcionišu i klubovi lečenih alkoholičara, koji su vrlo značajne institucije i sa kojima mi veoma blisko sarađujemo. To je Klub Dunav, Grbavica i Bistrica, kao i Anonimni Alkoholičari. To nisu zdravstvene ustanove, ali u svakom slučaju u svom sastavu imaju i zdravstvenog i socijalnog radnika. Bivši zavisnici, dugogodišnji apstinenti, jedni drugima pomažu, kao i novim članovima, da istraju u svojoj apstinenciji.

Zavisnici od opijata vrlo često odlaze takođe u ustanovu koja nije zdravstvena, ali su komune, gde bivši zavisnici takođe pomažu da istraju u svojoj apstinenciji. Naravno, priprema za odlazak u komunu podrazumeva našu ulogu. Kada se dogovori taj odlazak, dolazi se kod nas na odeljenje za bolesti zavisnosti, gde se obavi detoksikacija (oni moraju u komunu otići čisti), i nakon boravka kod nas odlaze u komunu.

Putokaz ka lečenju bolesti zavisnosti: primarno, sekundarno, tercijalno lečenje. Deca i mladi – prvi korak savetovalište, a nadalje, kao i za odrasle, Dom zdravlja i ukoliko je potrebno KC – odeljenje psihijatrije.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *