Kockanje – zabava ili zavisnost?

Tema: Kockanje – zabava ili zavisnost?

Govori doc. dr Ksenija Kolundžija, spec. medicinske psihologije.

Projekat podržao Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.

VIDEO

TRANSKRIPCIJA

Kockanje je jedan od vidova zabave, i ukoliko se odvija povremeno uz neke prihvatljive i očekivane gubitke, ono pripada jednom socijalnom tipu kockanja. Najveći broj ljudi se kocka na ovakav način, čak 85% populacije pribegava ovom kockanju iz zabave. O patološkom kockanju govorimo kada osoba nije sposobna da kontroliše svoj poriv za kockanje. Neposredno pre čina kockanja javlja se užasno uzbuđenje, psihička napetost. Tokom čina kockanja dolazi do rasterećenja, a nakon kockanja može da se javi osećaj krivice ili griže savesti, mada to nije uvek slučaj.

Ono što razlikuje patološke kockare od osoba koje se kockaju iz zabave jeste da, pored nemogućnosti kontrolisanja poriva, oni smatraju da je kockanje u stvari izvor zarade, i način vraćanja dugova u koje upadaju jer ne mogu da kontrolišu svoj poriv. Čak i kada se desi da dođu do velike količine novca koji će pokriti taj dug koji je nastao, čak i da im pretekne, oni se tu ne zaustavljaju, već ponovo ulažu sve te pare i najčešće tada gube. Razmišljaju na jedan specifičan način, kao da mogu da kontrolišu ishode kockanja, kao da ne razmišljaju da se radi na igrama na sreću već: ,,Ako sam izgubio 10 puta, 11-ti ću dobiti”. Upravo zbog toga, kao i nemogućnosti kontrole, oni ponavljaju te obrasce i tada to bude patološko kockanje.

Kako vreme odmiče, i kako kockar zapada u sve veće dugove, dolazi do promene na planu bračnog i porodičnog funkcionisanja, sve su veći konflikti unutar braka, zapostavljaju se obaveze unutar porodice, poslovne obaveze, nekada dolazi i do gubitka posla. Tada kockari počinju sa primenom ponašanja koje nije karakteristično za njih, kao što je pribegavanje nekim ilegalnim aktivnostima, krivičnim delima, ili prodaju stvari iz kuće, ulažu ušteđevinu u kockanje, i dolazi do ozbiljnih finansijskih egzistencijalnih gubitaka. Dešava se da porodica uspeva da se organizuje i da vrati kockarski dug. Imali smo primere da prodaju stan i odlaze u podstanarstvo, i tada kockar obećava da nikada više neće da se kocka, da je to zadnji put.

Međutim, sve je to kratkog daha jer on sam ne može da izađe sa tim na kraj, i vrlo često se brzo vraća tom porivu za kockanjem. Tu se preporučuje stručna pomoć, i neretko se sreću u toj fazi suicidalne ideje, pokušaji samoubistva, pa čak i samoubistvo.

Preporuka je za one koji imaju problem sa patološkim kockanjem da se jave za stručnu pomoć, jer jedino na taj način mogu da reše svoj problem.

Kada kockanje iz razonode pređe u patološko kockanje – na kocki je sve! Posao, egzistencija, porodica!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *