Neželjena dejstva upotrebe marihuane i alkohola

Tema: Neželjena dejstva upotrebe marihuane i alkohola.

Govori dr Silvana Jovanović, neuropsihijatar.

Projekat podržao Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.

VIDEO

TRANSKRIPCIJA

Uzevši u obzir da su marihuana i alkohol najraširenije i najdostupnije psihoaktivne supstance, želela bih da istaknem neželjena dejstva koja primena ovih psihoaktivnih supstanci ostavlja na organizam. U prvoj fazi konzumiranja ovih supstanci, takozvano flertovanje sa džointom i alkoholom, najčešće simptomi ostaju zanemareni i neprimećeni, prvenstveno zato što se mlada osoba koja konzumira ove supstance oseća zadovoljno, zato što su oni simptomi zbog kojih je i počela da uzima supstance umanjeni i nisu više toliko opterećujući po ovu osobu. S druge strane, zato što su ti simptomi nespecifični, odrasli ljudi koji rade sa adolescentima, tj. roditelji ne primećuju i ne prepoznaju ove simptome – povlačenje u sebe, popuštanje u školi, dete je izmenjenog ponašanja.

Ono što želim da naglasim kao psihijatar koji radi na akutnom odeljenju jeste to da psihoaktivne supstance, svaka na svoj način, dovode do jedne određene patologije – pojave određenih psihičkih poremećaja. Želela bih danas da govorim o marihuani zato što je ona najdostupnija, o njenom dejstvu za centralni nervni sistem, tj. mozak mladog čoveka koji zaostaje u razvoju i funkcije koje treba da se razvijaju od 13,15. -19. godine života ne razvijaju se onako kako treba, mozak prerano stari a osoba ostaje na nivou na kom je i bila kada je počela da uzima supstance, a razlozi zbog kojih je počela da uzima supstance i dalje su tu.

Takođe bih želela da naglasim da marihuana može da bude okidač i da dovede do pojave najtežih hroničnih psihijatrijskih oboljenja kao što je shizofrenija, gde mlada osoba biva odvojena od realnosti, dolazi do pojave halucinacija, sumanutosti, agresivnog ponašanja, i niko ne može da sa tačnošću utvrdi koliko će ova faza da traje – da li će biti akutna faza psihotičnosti ili će kasnije prerasti u jedno ozbiljno hronično psihičko oboljenje.

Zablude koje se odnose na konzumiranje marihuane, a koje su prilično raširene u našem narodu su to da je konzumiranje marihuane zdravo, da je marihuana lek, mnogo manje štetna od hemije, da nema štetni efekat na organizam kao druge psihoaktivne supstance. Ovo apsolutno nije istina, marihuana je štetna za ljudski organizam, a pogotovo za mladi ljudski organizam.

,,Flertovanje” sa alkoholom ili marihuanom, ako ostane neprimećeno, uvodi u izmenjeno ponašanje, a konzumacija vodi do određene psihopatologije s ozbiljnim posledicama, naročito kod mladih.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *