O psihostimulansima i posledicama zlouopotrebe

Tema: O psihostimulansima i posledicama zlouopotrebe.

Govori dr Ana Marija Vejnović.

Projekat podržao Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.

VIDEO

TRANSKRIPCIJA

Psihostimulansi su jedna od tri velikih psihoaktivnih supstanci, pored depresora i halucinogena. Najrasprostranjenije i najupotrebljivije dozvoljene supstance u ovoj grupi su nikotin i kofein. Međutim, kada govorimo o opasnim i ilegalnim drogama, u njih ubrajamo: kokain, amfetamin i ekstazi. Zajedničko dejstvo ovih droga je stimulativno dejstvo na psihomotornu aktivnost organizma. Oni povećavaju sreću, osećaj snage, samopouzdanja, održavaju organizam u budnom stanju, a na telo utiču tako što ubrzavaju rad srca i povećavaju krvni pritisak.

Kokain je alkaloid koji se prepoznaje u vidu belog praha. On se koristi ušmrkavanjem ili pušenjem. Postoji tzv. krek, koji predstavlja sirovi ekstrakt biljke Eritroksilon koka, koja se uzgaja u Južnoj Americi. Dejstvo kokaina se deli u tri faze. Prva faza je euforična, druga je faza zbunjenosti, iluzija i halucinacija, a treća je depresivna faza. Depresivna faza nastaje zbog iscrpljenosti organizma, jer u vrlo kratkom periodu dolazi do iscrpljenja stimulativnih materija u mozgu, za 15-30 minuta se iscrpe rezerve u mozgu koje su predviđene da tokom dana održavaju organizam u budnom i aktivnom stanju, a to je oko 18 sati. Prvobitan efekat ove droge je stimulativan i razbuđujući, međutim ona dugotrajno i posledično dovodi do iznurenosti i iscrpljenosti organizma, i jedne depresivne faze. Kokain može izazvati i psihičku i fizičku zavisnost.

Amfetamin je najpoznatiji sintetski stimulans koji se koristi kod nas, ulični naziv mu je Speed, koji ukazuje na dejstvo koje ima. To je takođe stimulirajuće dejstvo, daje brze efekte. Nazivaju ga i Ice zbog fizičkog izgleda koji je u vidu belih kristala, i tako se lako može prepoznati. Ono što je često opisano kod zloupotrebe amfetamina su prolazne psihotične faze koje su vrlo opasne po korisnike.

Treća droga iz ove grupe je Ekstazi, ulični naziv mu je Ekser, ili poznato je po hemijskom nazivu, MDMA, i pored zajedničkog dejstva ostalih stimulansa, karakteristično je da daje povećanu želju za zbližavanjem sa ljudima, povećanje empatije, želju za igranjem, hodanjem, kretanjem, i to je nešto po čemu se lako prepoznaje da je neko uzeo Ekstazi. Kako možemo postaviti sumnju da neko koristi stimulanse? To je tako što oni pored svega navedenog izgube dnevno-noćni ritam, poremete način unošenja hrane i tečnosti, dolazi do potpunog poremećaja osnovnih životnih aktivnosti.

Ono što je bitno naglasiti je utisak na telesno zdravlje, one izazivaju dehidrataciju i mogućnost toplotnog šoka. Vrlo negativno deluju na mozak, srce, jetru, i dugotrajnim dejstvom, čak kombinacijom sa alkoholom gde se potenciraju neželjeni efekti, česti su smrtni ishodi kod upotrebe stimulansa. Na našoj klinici dijagnostikuje se pomoću Rimpanel testova, i detoksikološkim analizama krvi, a terapija je psihoterapija i pridružena farmakoterapija za prateća stanja.

Stimulansi daju osećaj snage, samopouzdanja… Uništavaju mozak, srce, jetru… Vrlo su česti smrtni ishodi!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *