O halucinogenim drogama i posledicama zloupotrebe

Tema: O halucinogenim drogama i posledicama zloupotrebe.

Govori dr Tamara Bugarski.

Projekat podržao Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.

VIDEO

TRANSKRIPCIJA

Halucinogene droge su vrsta psihoaktivnih supstanci koja se upotrebljava unazad stolećima, prvenstveno u neke religijske svrhe. Još u 16. veku, kada su Španci dospeli na tle Srednje Amerike, posmatrali su neke religijske rituale i trans domorodaca. Kod nas se najčešće upotrebljavaju LSD i Psilocibin, takođe postoje neki lekovi koji mogu dovesti do sličnih manifestacija kao ove droge.

LSD je derivat lizergične kiseline koja se nalazi u ergotu, gljivici koja se nalazi na raži ili nekim žitaricama. Unosi se najčešće u oralnom obliku, u obliku tableta, a može biti u tečnom obliku.

U tečnom obliku, stavlja se na apsorbujući papir, od koga se pravi dekorativni papir. Taj papir je ekvivalent jedne doze. Nakon upotrebe dolazi do halucinacija, ali i drastičnih promena u raspoloženjima. Navode da mogu doživeti više emocija u isto vreme, javljaju se ukršteni doživljaji, gde konzumenti navode da mogu da vide zvuk ili čuje boje, što izaziva strah i napetost i uvodi ih u stanje panike.

Kod nekih ljudi mogu da se jave i zastrašujući osećaji propadanja, očanja, gubitka razuma i kontrole, kao i intenzivan strah od smrti, što takođe dovodi do paničnih poremećaja, i eventualno psihotičke dekompenzacije. Par dana nakon upotrebe, a nekad i do godinu dana, mogu da se jave flešbekovi koji znatno otežavaju profesionalno i socijalno funkcionisanje.

Gljive koje su bogate psilocibinom uspevaju na tropskim ili subtropskim područjima Meksika i SAD-a, upotrebljavaju se sveže ili u sušenom obliku, a pošto termička upotreba ili hlađenje ne oštećuje tu aktivnu supstancu, često se od njih prave čajevi ili se dodaju hrani, gde se neutrališe taj gorki ukus gljiva. Takođe upotreba može dovesti do halucinacija, ali najčešće dovode do pogrešne percepcije vremena, gde konzument ne može da razlikuje fantaziju od stvarnosti. To stvara jako izražen osećaj panike, a dovodi ih i do stanja psihoze.

Za halucinogene droge je karakteristično da ne dovode do fizičke zavisnosti, ali dovode do porasta tolerancije, gde je potrebna veća doza da bi se dovelo do početnih efekata. Pošto se dobijaju od biljaka ili gljiva, nikada nismo sigurni koja psihoaktivna supstanca je u pitanju, i u kojoj koncentraciji. Zbog te nepredvidive prirode, izrazito su opasne za upotrebu.

Svakako treba potražiti savet stručnjaka i nadležnih lekara, koji se nalaze u KC Vojvodina i Klinici za psihijatriju.

Poremećena percepcija vremena, ,,slušanje” boja ili ,,oslikavanje” zvuka – stanja su izazvana halucinogenim drogama. Uvod su u razvijanje intenzivnog osećaja straha, nerazumevanja… Ponavljanja su moguća i do godinu dana nakon konzumacije.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *