Intervencije ekipe hitne medicinske pomoći kod akutnih stanja izazvanih psihoaktivnim supastancama

Tema: Intervencije ekipe hitne medicinske pomoći kod akutnih stanja izazvanih psihoaktivnim supastancama.

Govori dr Marija Bursać, hitna pomoć.

VIDEO

TRANSKRIPCIJA

Dosta često naše lekarske ekipe intervenišu i u slučaju nekih drugih bolesti zavisnosti, najčešće intervenišemo kada je u pitanju alkoholizam, međutim vrlo često se dešava i u slučaju narkomanije. Kako ćemo reagovati u datoj situaciji zavisi od stanja pacijenta. To nama diktira ono što se dešava na terenu, u kom stanju ćemo zateći pacijenta, od toga zavisi naša reakcija. Vrlo često se dešava da su takvi pacijenti agitirani, agresivni, da ne žele našu pomoć, da nam je vrlo često potrebna pomoć policije u takvim situacijama, da njihovi roditelji ili staratelji ne mogu da nam budu dovoljni u tom momentu.

Ono što je značajno za pomenuti jeste da se i njihovo zdravstveno stanje razlikuje u zavisnosti od narkotika koje uzimaju. Imamo situaciju da ti simptomi mogu ići od toga da imaju kompromitovano disanje, da su cijanotični, poplaveli, da imaju poremećaj srčanog ritma, stanja svesti, kada moramo reagovati odmah, i jako je bitno da neko ko zatekne takvog pacijenta pozove na vreme. Mi imamo terapiju koju tada dajemo, i u zavisnosti od daljeg stanja pacijenta reagujemo. Ukoliko je potrebno, primenjujemo i mere kardiopulmonalne reanimacije. Takve pacijente nakon inicijalnog zbrinjavanja, naša lekarska ekipa prevozi dalje u urgentni centar, gde će oni biti dalje zbrinuti i po potrebi upućeni na Kliniku za psihijatriju.

U zavisnosti od toga koji se narkotik uzima, imamo i psihoaktivne supstance koje će delovati na drugi način. Kod takvih osoba najčešće imamo situaciju da su oni agresivni, agitirani, da imaju visok pritisak, veliki broj otkucaja, mogu da imaju nedostatak vazduha, osećaj gušenja itd, opet se primenjuje druga terapija u tom momentu, ali je nastavak isti. Nakon inicijalne terapije ćemo mi takve pacijente prevesti na Odeljenje detoksikacije u Urgentni centar, a oni dalje preuzeti i zbrinjavati.

Intervencija hitne pomoći kod narkomana najčešće znači intervenciju uz asistenciju policije. To su uglavnom ozbiljna stanja – granica života i smrti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *